Anugerah Cinta Terindah

Anugerah Cinta Terindah

Wednesday, September 26, 2012

Bersiaran kembali....

Ohhh...lame sunguh tak megomel dlm blog ni....bersawang berhabuk..... Sejak 2 menjak ni aku mula berjinak2 buat kuih n membaking. Menjadi jugak la wlpn ade 1-2 yg x menjadi tp aku msh bersemangat. Nak2 bila tgk blog masak2 yg membakr semnagt aku. Resepi yg di copy hampir 1 fail penuh dh tp x semua pon aku dh cuba wat. Ekeke

Adela beberapa keping pic hasil kerja aku ni...Sila la jamu mate yek....hihi

Apam polkadot

Kek keju lapis pesona

Kek cokelat mois versi bakar

Biskut aiskrim

Cup cake cokelat with fresh krim

Cornfleks madu bercokelat

Semprit pelangi

Black beauty oreo

cheese tart

Kek karamel yg x jd

Bluebery Sponge cake

Oreo cheesecup cake

TIramisu

Kek besday wafiy

Rainbow kek yg krg seri...huhu
Carrot kek yg sodap

Choc moist org xde keje...ahaha


kek besday aku...Black forest

Kek lapis howflakes/masam manis

Kuih pau inti kaya yg krg gebu...huhu


tu la sebahagian kuih n kek yg aku dh cuba buat. Ntah bila nk mks kelas membaking agaknyer...Pas2 bleh la amek order plak..hihi

Tuesday, July 12, 2011

Layan aje la....


Lame dh tak update blog aku ni...kadang2 rasa nk update tp malas... ada benda nk story tp mlas nk mnulis.... nk update pic budak emcem ni je la....skrg dh 10 bln dh bleh menap sikit2...bila die berdiri pas2 panggil die berlari ngan lajunyer kalo x pon setapak melangkah dh jatuh terduduk...layan layer....


suke tido menongeng



sengih lebo dpt mamam

chedapnyer honeydew ni umi...

nmpk mcm die berdiri sdri padahal dok sandar kt sofa 2

encem kn sy ...ehehehe

nengok TV

dahi berteloq jatuh

mgemas paper...pantang jumpe

sengih xde gigi

pi jln2 kt midvely

abi----ummi----wafiy

Wednesday, March 30, 2011

dak encem umi demam...


 ari ahad pas blk kenduri kawen wafiy demam panas la plak...cian die dok merengek2 sambil dok mgomel mgadu x sedap badan kot...cian ade kelakar pon ade dgr die mgomel...rugi x rekod plak..ekekeke




Kawen lalu bwh pedang????


 Ari Sabtu 26 March 2011 konvoi beramai2 org2 FRAM pi Teluk Intan, Perak tuk menjaya kn majlis kawen salah sorag staff FRAM. Panas betol kt sane.... Alkisahnyer hubby ku terlibat same kd tukang pegang pedang...encem tol...ekekeke

segak kn...

menunggu pengantin lalu

pengantin nk lalu

itu die pengantin...sumer yg folow pengantin pon nk lalu bwh pedang 2 gak..hubby kate dhla berat pedang 2...eheheh

umi & wafiy yg kepanasan....x dpt mek pic same2 ngan hubby sebb nk ujan n tros nk balik...huhu

Thursday, March 24, 2011

Mangan Kebeng



Seari dua ni syok betol mkn biskut cicah peanut buter. sedap smp x mau benti makan. Wat keje sambil mengunyah...




peanut butter flavour strawbery...grape pon sedap...

tgk..dh tingal sisa2 jek biskut ade separuh lg...kene beli yg besar pas ni...

Sedap cicah ngan teh 0 gak..time pantang dulu suker mkn biskut ni...


*Mangan = makan
Kebeng = biskut

Tuesday, March 22, 2011

CARA BUAT PUREE BUAH/SAYUR



1. Rebus/stim buah/sayur. Kalau rebus, kena rebus satu2 buah/sayur... gunakan sikit je air dan api kecik ye. Kalau stim, boleh stim sekali 2/3 jenis2 sayur/buah...
  • Sayur yg baby leh makan:
    • Bayam Hijau@Merah
    • Brocoli
    • Kentang
    • Carrot
    • Pumpkin
    • Avocado
    • Cauliflower
  • Buah yang baby leh makan (jangan lupa buang kulit dulu) :
    • Pear
    • Apple Merah
2. Bila sayur/buah dah lembut, blend kan asing2... Saya guna blender kering tu je. Cuma tambahkan sikit je air sebab sayur/buah ni dah lembut dah.

3.Accoding to my paed, nasi banyak kabohidrat, so kekdg tu tukar2 dgn oat. Setiap kali saya masak bubur saya mesti masukkan kurma or kismis.. bg rasa.. Sunnah Nabi MUhammad s.a.w.


4.Mcm saya, sy masak sekali dgn nasi@oat.. biar rasa sedap skit... 

5. Bg mommies yg nak buat asing utk simpanan bolehbBekukan asing2 dlm baby cubes atau dlm ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, kelurkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer.

CARA BUAT PUREE NASI/OAT:

1. Masak nasi mcm nak buat bubur. 
2. Masak lama skit pada mommies yg nk campur sekali bahan.. mcm saya satu puree.. Seeloknya masak dalam slow cooker... 
3  Blend.
4. Sy simpan dpm tupper kecik, and tagging... (tarikh dgn bahan2)


CARA BUAT PUREE IKAN/AYAM/DAGING

1. Stim/rebus ayam/ikan/daging smpai lembut...

2. Blend smpai lembut (tambahkan air lebih sikit sbb ikan/ayam/daging ni rasa dia kuat). Utk daging, air kena tambah lebih lagi sbb rasa dia mmg kuat utk baby...

3. Bekukan sama mcm sayur/buah.

Dah siap!!!! hehe

---- Bila nak guna panaskan dalam warmer, atau pun dalam slow cooker ataupun dalam microwave...

---- Bg mommies yang asingkan bahan, bila nak guna, cuma masukkan kiub2 puri nasi, sayur atau buah ni dlm periuk dan panaskan. Kalau nak panaskan dlm food warmer atau microwave pun boleh juga...:)

---- Senang bg mommies yg bekerja nak antar kat pengasuh pun senang...

---- Kalau tak nak baby cepat bosan.. campur la sayur2 tu, kentang dgn carrot ke, brocoli dgn kentang ke... pusing2 la... kalau nk tambah ikan bilis pun boleh... beli ikan bilis yang mahal skit... yg kurang garamnya... goreang dgn minyak skit2... then tos... blend dgn belnder kering.. dalam semggu tu.. 2 kali campur la dgn bubur... 

Tempoh penyimpan: freezer storage ---
  •  
    • vegetables puree=6bln fruit 
    • fish = 10 weeks meat
    • chicken =10 weeks
    • 6bln puree's with milk 4-6 weeks
    • kalau campur semua bahan 2-3 hari, jangan lama tak elok for baby..

Dgn cara bg asing2 mcm ni (x cmpur mcm2 masa awal2 perkenal solid food), ibu boleh tau anak alergiC apa dan apa makanan yg diorang suka/tak suka...


CUBALAH ALL MOMMIES... SEDAP TAU...!!!

(suber dr sahabat KIM@FB Ainazatulirqinazidah Azhar)

Thursday, March 17, 2011

Selamat Pengantin baru Zu & Din....

Moga ikatan perkahwinan yg d bina berkekalan selamanya....pastinya di seri kan lg dgn kehadiran zuriat sendiri...jgn tgu lame2 yek... x sabar nk jmp org br plak..kuikui....


Ketibaan pengantin...
c pengantin lelaki berdiri tegak jer...c pengantin ppuan lentuk pale lak..kuikui......
c Wafiy cuba merampas bunga yg merah makngah 2... geram jek die tgk

Dah tarik tangan die pon sebok nk ambek bunga 2 gak.... isskk..ini budak...