Anugerah Cinta Terindah

Anugerah Cinta Terindah

Wednesday, March 30, 2011

dak encem umi demam...


 ari ahad pas blk kenduri kawen wafiy demam panas la plak...cian die dok merengek2 sambil dok mgomel mgadu x sedap badan kot...cian ade kelakar pon ade dgr die mgomel...rugi x rekod plak..ekekeke




Kawen lalu bwh pedang????


 Ari Sabtu 26 March 2011 konvoi beramai2 org2 FRAM pi Teluk Intan, Perak tuk menjaya kn majlis kawen salah sorag staff FRAM. Panas betol kt sane.... Alkisahnyer hubby ku terlibat same kd tukang pegang pedang...encem tol...ekekeke

segak kn...

menunggu pengantin lalu

pengantin nk lalu

itu die pengantin...sumer yg folow pengantin pon nk lalu bwh pedang 2 gak..hubby kate dhla berat pedang 2...eheheh

umi & wafiy yg kepanasan....x dpt mek pic same2 ngan hubby sebb nk ujan n tros nk balik...huhu

Thursday, March 24, 2011

Mangan Kebeng



Seari dua ni syok betol mkn biskut cicah peanut buter. sedap smp x mau benti makan. Wat keje sambil mengunyah...




peanut butter flavour strawbery...grape pon sedap...

tgk..dh tingal sisa2 jek biskut ade separuh lg...kene beli yg besar pas ni...

Sedap cicah ngan teh 0 gak..time pantang dulu suker mkn biskut ni...


*Mangan = makan
Kebeng = biskut

Tuesday, March 22, 2011

CARA BUAT PUREE BUAH/SAYUR



1. Rebus/stim buah/sayur. Kalau rebus, kena rebus satu2 buah/sayur... gunakan sikit je air dan api kecik ye. Kalau stim, boleh stim sekali 2/3 jenis2 sayur/buah...
  • Sayur yg baby leh makan:
    • Bayam Hijau@Merah
    • Brocoli
    • Kentang
    • Carrot
    • Pumpkin
    • Avocado
    • Cauliflower
  • Buah yang baby leh makan (jangan lupa buang kulit dulu) :
    • Pear
    • Apple Merah
2. Bila sayur/buah dah lembut, blend kan asing2... Saya guna blender kering tu je. Cuma tambahkan sikit je air sebab sayur/buah ni dah lembut dah.

3.Accoding to my paed, nasi banyak kabohidrat, so kekdg tu tukar2 dgn oat. Setiap kali saya masak bubur saya mesti masukkan kurma or kismis.. bg rasa.. Sunnah Nabi MUhammad s.a.w.


4.Mcm saya, sy masak sekali dgn nasi@oat.. biar rasa sedap skit... 

5. Bg mommies yg nak buat asing utk simpanan bolehbBekukan asing2 dlm baby cubes atau dlm ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, kelurkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer.

CARA BUAT PUREE NASI/OAT:

1. Masak nasi mcm nak buat bubur. 
2. Masak lama skit pada mommies yg nk campur sekali bahan.. mcm saya satu puree.. Seeloknya masak dalam slow cooker... 
3  Blend.
4. Sy simpan dpm tupper kecik, and tagging... (tarikh dgn bahan2)


CARA BUAT PUREE IKAN/AYAM/DAGING

1. Stim/rebus ayam/ikan/daging smpai lembut...

2. Blend smpai lembut (tambahkan air lebih sikit sbb ikan/ayam/daging ni rasa dia kuat). Utk daging, air kena tambah lebih lagi sbb rasa dia mmg kuat utk baby...

3. Bekukan sama mcm sayur/buah.

Dah siap!!!! hehe

---- Bila nak guna panaskan dalam warmer, atau pun dalam slow cooker ataupun dalam microwave...

---- Bg mommies yang asingkan bahan, bila nak guna, cuma masukkan kiub2 puri nasi, sayur atau buah ni dlm periuk dan panaskan. Kalau nak panaskan dlm food warmer atau microwave pun boleh juga...:)

---- Senang bg mommies yg bekerja nak antar kat pengasuh pun senang...

---- Kalau tak nak baby cepat bosan.. campur la sayur2 tu, kentang dgn carrot ke, brocoli dgn kentang ke... pusing2 la... kalau nk tambah ikan bilis pun boleh... beli ikan bilis yang mahal skit... yg kurang garamnya... goreang dgn minyak skit2... then tos... blend dgn belnder kering.. dalam semggu tu.. 2 kali campur la dgn bubur... 

Tempoh penyimpan: freezer storage ---
  •  
    • vegetables puree=6bln fruit 
    • fish = 10 weeks meat
    • chicken =10 weeks
    • 6bln puree's with milk 4-6 weeks
    • kalau campur semua bahan 2-3 hari, jangan lama tak elok for baby..

Dgn cara bg asing2 mcm ni (x cmpur mcm2 masa awal2 perkenal solid food), ibu boleh tau anak alergiC apa dan apa makanan yg diorang suka/tak suka...


CUBALAH ALL MOMMIES... SEDAP TAU...!!!

(suber dr sahabat KIM@FB Ainazatulirqinazidah Azhar)

Thursday, March 17, 2011

Selamat Pengantin baru Zu & Din....

Moga ikatan perkahwinan yg d bina berkekalan selamanya....pastinya di seri kan lg dgn kehadiran zuriat sendiri...jgn tgu lame2 yek... x sabar nk jmp org br plak..kuikui....


Ketibaan pengantin...
c pengantin lelaki berdiri tegak jer...c pengantin ppuan lentuk pale lak..kuikui......
c Wafiy cuba merampas bunga yg merah makngah 2... geram jek die tgk

Dah tarik tangan die pon sebok nk ambek bunga 2 gak.... isskk..ini budak...

Monday, March 14, 2011

Wafiy @ 6 month

Pejam celik pejam celik....Dah 6 bulan usia Wafiy, cepat betol anak umi membesar. Mcm2 ragam ngan karenah die skrg ni. Yang terbaru Wafiy dh start angkat2 badan die praktis nk merangkak. Lucu je tgk die tertongeng2 nk angkat montot.pas2 mulut x reti diam, sebok nk bercakap sambil sembur2 air liur.

Aksi c Wafiy panjat bantal...

6 bulan gak la aku dapat susu kan Wafiy sepenuhnyer ngan susu aku.Alahamdulilah....moga Allah murah kan rezeki Wafiy smp umur Wafiy 2 tahun...Aminnn. Wafiy pon dh start makan, sumer bubur yg umi wat wafiy suker makan. Hasrat di hati tak nk bagi Wafiy makan Nestun.

Cedapnyer umi masak...nyum2

Sayer dh besar...x lame lg sy bleh meragkak plak


bubububu...itu sahaje yg saye bleh ckp kn...huhuh

sayer dan umi ...


encem x saye senguh?? ade lesung pipit lg tau

saye ngan abi...


umi + abi = Wafiy